Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi. Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]
[...] i natychmiast zrezygnować z silników diesla, ich spaliny należą do I grupy kancerogenów, pozbyć się alkoholu itd.). Cytat nr 4 8 min. 20 sek. „Jaką rolę w cukrzycy odgrywa cukier? Dr Neal Barnard: Cukrzyca nie jest spowodowana spożywaniem diety bogatej w węglowodany. Powodem cukrzycy jest dieta bogata w tłuszcze, typowa dieta oparta na mięsie. [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
[...] Bo to efekt psychologiczny, który ma pośredni wpływ na fizjologię. Dlatego często w badaniach naukowych wykorzystuje się efekt placebo, podając w znikomej dawce glukozę, cukier stołowy (sacharozę) czy maltodekstrynę. Tak samo współczesna pseudonauka, szarlataneria, wykorzystująca homeopatię, bazuje na efekcie placebo. Czy kawa jest lepsza od [...]
[...] Film: autorka głosi najróżniejsze herezje dotyczące np. glukozy czy fruktozy. Aga in America nie odrobiła żadnej lekcji. Uważa, iż cukier jest pierwszoplanowym źródłem energii dla człowieka. Być może glukoza jest potrzebna w pewnej ilości mózgowi i krwinkom czerwonym. Organizm czerpie energię równolegle [...]
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Wiele osób poszukuje dróg na skróty przed egzaminem rocznym z WF (w wojsku), przed egzaminem do szkoły oficerskiej, podoficerskiej, przed egzaminami do jednostek specjalnych (NIL, FORMOZA, GROM, JSK), przy zaliczeniach na różnego rodzaju szkoleniach, przy zawodach biegowych, pływackich, nordic walking, [...]
[...] szkodliwą dla zdrowia margarynę lub inne, również kontrowersyjne pod względem wpływu na ustrój człowieka oleje roślinne. Inni sądzą, że przyczyną wszelkich chorób jest cukier. Kiedyś modne było rezygnowanie z pieczywa. Czytałem wiele artykułów, w których bezbłędnie i u każdego na podstawie paru poszlak „diagnozowano” oporność insulinową. [...]
[...] Cukry proste nazywają się tak, ponieważ nie rozpadają się już na prostsze związki (fachowo mówi się, iż nie ulegają hydrolizie do prostszych związków). Dla odróżnienia cukier stołowy (dwucukier) składa się z cząsteczki glukozy i fruktozy, a taka budowa może być przyczyną licznych, negatywnych skutków dla człowieka. Podobnie wygląda kwestia [...]
[...] nawet białka serwatkowe lub chaotycznie dostarczane odżywki węglowodanowo-białkowe (gainer, bulk) lub same węglowodany (vitargo, carbo, maltodekstryny, glukoza, fruktoza, cukier, miód itd.). Musisz mieć choć zarysy diety. Prawie wszyscy zawodnicy osiągający dobry poziom odtłuszczenia, restrykcyjnie pilnując swoich proporcji węglowodanów, [...]
[...] wątków, gdyż taka praca miałaby kilkaset stron. Celowo spłyciłem i uprościłem niektóre kwestie, aby artykuł mógł być łatwiej zrozumiany. Dieta redukcyjna: owoce i warzywa vs cukier Pewien człowiek twierdził, iż zjada duże ilości owoców, a pozbywa się tkanki tłuszczowej. Oczywiście, jest to możliwe – kwestia dziennego ustawienia bilansu [...]
Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]
[...] doustny) na stężenie we krwi. Jaki wpływ na zdrowie ma nadmierna podaż cukru (lub jego odpowiedników)? Na chwilę obecną powiązano picie napojów słodzonych (np. zawierających cukier: sacharozę, glukozę i fruktozę lub syrop glukozowo-fruktozowy) z: przybieraniem na wadze; nie kończącym się apetytem, zwiększonym odkładaniem tkanki tłuszczowej [...]
[...] raczą się w nadmiarze węglowodanami i tłuszczem (np. lody, hamburgery, batoniki, pizza) lub źródłami głównie czystych węglowodanów (np. paluszki, frytki, soki owocowe, cukier stołowy). Raczej nie zdarza się nadwyżka protein. Dlatego należy rozsądnie ustalać swoją dzienną podaż energii, a im więcej jest w diecie kiepskich produktów, tym [...]
[...] producenci słodzonych napojów, czekolad, batoników lub podmioty zajmujące się pozyskiwaniem syropu glukozowo-fruktozowego z kukurydzy , popierali naukowców twierdzących, iż cukier jest szkodliwy dla zdrowia. Sypnęli groszem i okazało się, że „cukier wcale nie jest taki zły”, a już syrop glukozowo-fruktozowy to samo zdrowie. I dlatego autorzy ww. [...]
[...] z wytycznymi w sprawie przepisów dotyczących kakao i wyrobów czekoladowych z 2003 r., czekolada mleczna powinna zawierać: masło kakaowe (otrzymane z ziarna kakaowego), cukier, mleko w proszku i kakao w proszku (po wytłoczeniu masła kakaowego z ziarna pozostaje kuch, czyli sprasowana miazga kakaowa. Po jej zmieleniu otrzymujemy kakao w [...]
*artykuł na zamówienie użytkownika serwisu W ostatnich kilkunastu latach modne staje się wyważanie otwartych drzwi i szukanie nowych, najlepszych sposobów odżywiania się oraz treningu. Jednym z takich rozwiązań dietetycznych jest system żywienia intuicyjnego. Przede wszystkim, czy posługiwanie się przykładami dziko żyjących zwierząt ma sens? Moim [...]
Przeszukując zasoby Internetu pod hasłem "kolagen" znaleźć możemy wiele ciekawostek na jego temat. Popularność suplementu sprawiła, że wyszukać możemy całą masę artykułów, w których nie zawsze zawarte są fakty. Pojawiają się również pewne sprzeczności, mity i opinie bazujące na subiektywnych odczuciach. Co z wegetariańskim kolagenem? Wszystko [...]
Większość ludzi unika wzięcia odpowiedzialności za swoje zdrowie. Niektórzy kilkadziesiąt lat palą, piją, niezdrowo się odżywiają i unikają jakiegokolwiek wysiłku, a później ze zdziwieniem konstatują, iż są ciężko chorzy. Nie mówię, iż od razu masz zostać gwiazdą sportu oraz stosować dietę „kulturysty starej szkoły”. Jednak zgodnie z zaleceniami [...]
[...] (Kraft Foods) lub podmioty zajmujące się pozyskiwaniem syropu glukozowo-fruktozowego z kukurydzy (the Corn Refiners Association) popierali naukowców twierdzących, iż cukier jest szkodliwy dla zdrowia. Sypnęli groszem i okazało się, że „cukier wcale nie jest taki zły”, a już syrop glukozowo-fruktozowy to samo zdrowie. I dlatego [...]
[...] że zamiast czekolady lub batonika lepiej byście zjedli jakiś owoc. Trzeba przyznać, że mieli w tym przypadku sporo racji. Owoce, mimo że zawierają w sobie fruktozę (cukier), która jest uważana za wszelkie zło przez naukowców, posiadają również cenne dla organizmu witaminy: A, C i E, które chronią ciało przed nowotworami i starzeniem się [...]